Javorový sirup
Zařazení:
Další názvy:
Mapple syrup
Javorový sirup, nebo přesněji míza, se používá po mnoho staletí. Ve skutečnosti je to jedna z nejstarších forem sladidel, která existuje. Jedli ho domorodí Američané žijící v Severní Americe. Javorový sirup byl poprvé sbírán a používán domorodými obyvateli. Míza z různých javorů se poprvé začala zpracovávat na sirup dlouho předtím, než evropští osadníci vůbec dorazili do Ameriky.
Vyrábí se z mízy javoru. Strom, ze kterého se míza získává by měl mít alespoň 40 letokruhů, aby nedošlo k jeho poškození a "sklizeň" mízy by měla probíhat při teplotách pod bodem mrazu. Což je také důležité proto, aby strom nebyl poškozen. Javorový sirup lze vyrobit z více než 100 druhů javorů, nicméně existují 2 hlavní druhy javoru a tím je javor cukrový nebo javor tvrdý (Acer saccharum) jsou hlavními druhy javoru, které se používají.
Javorový sirup obsahuje řadu prospěšných živin a fytochemikálií. Některé z primárních antioxidantů objevených v javorovém sirupu zahrnují kyselinu benzoovou, kyselinu galovou, kyselinu skořicovou a různé flavanoly, jako je katechin, epikatechin, rutin a kvercetin.
Vyrábí se z mízy javoru. Strom, ze kterého se míza získává by měl mít alespoň 40 letokruhů, aby nedošlo k jeho poškození a "sklizeň" mízy by měla probíhat při teplotách pod bodem mrazu. Což je také důležité proto, aby strom nebyl poškozen. Javorový sirup lze vyrobit z více než 100 druhů javorů, nicméně existují 2 hlavní druhy javoru a tím je javor cukrový nebo javor tvrdý (Acer saccharum) jsou hlavními druhy javoru, které se používají.
Javorový sirup obsahuje řadu prospěšných živin a fytochemikálií. Některé z primárních antioxidantů objevených v javorovém sirupu zahrnují kyselinu benzoovou, kyselinu galovou, kyselinu skořicovou a různé flavanoly, jako je katechin, epikatechin, rutin a kvercetin.