Jasmínová rýže
Jasmínová rýže je druh dlouhozrnné rýže, která je známá pro své aroma. To připomíná květy jasmínu. Rýže má lepkavou strukturu a přestože se pěstuje primárně v Thajsku, Kambodži, Vietnamu a Laosu, stala se díky své sladké a jemné chuti oblíbená po celém světě. Oproti Basmati rýži je kratší a má silnější strukturu. Díky své lepkavé konzistenci se hodí ke konzumaci hůlkami. Má jedinečnou charakteristickou vůni, která je způsobena rostlinnými sloučeninami jako je 2-acetyl-pyrrolin. Stejně jako ostatní druhy rýže je k dispozici bílá a hnědá jasmínová rýže. Zatímco bílá rýže prošla zpracováním, při kterém byly odstraněny otruby i kličky, hnědá rýže je celé zrno, které obsahuje všechny tři části zrna.
Jasmínová rýže je dobrý zdroj železa, má vysoký obsah antioxidantů, které nám pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a mimo to obsahuje kyselinu listovou, které je v jednom šálku rýže téměř třetina doporučené denní dávky.