Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Jalovec obecný

Další názvy:
Juniperus communis
Jalovec obecný je běžně používán v zahradách především jako okrasný keř. V České republice je tento keř na seznamu ohrožených druhů. Vyžaduje slunné podnebí a dobře snáší sucho, proto můžeme jalovec nalézt na skalnatých a písčitých půdách. Jalovec má modré drobné plody, které se uplatňují v kuchyni jako koření. Obsahuje vitamin C, flavonoidy, těkavé oleje - monoterpeny, limonen, beta-pinen a kumariny. Kromě toho se z jalovce získávají esenciální oleje, které ulevují od bolesti. Dále jalovec podporuje trávicí a močový systém a má dezinfekční účinky, podporuje imunitní systém a zdraví srdce, pomáhá v boji proti kvasinkám a má diuretické účinky. Užití jalovce se nedoporučuje v období těhotenství a kojení. Doporučené dávkování je 2-3g namočené ve ⅔ šálku.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?