Jabloň domácí
Zařazení:
Další názvy:
Malus domestica, jablka
Jablka jsou jedním z nejběžnějších a nejrozšířenějších plodů mírného pásma. Existuje velké množství pojmenovaných odrůd s různými příchutěmi od kyselé po sladkou a se strukturou od suché a moučné až po křupavé a šťavnaté. Existuje také široká škála období dozrávání, přičemž první plody jsou připraveny koncem července, zatímco jiné kultivary se sklízejí až koncem podzimu a skladují se 12 měsíců nebo někdy i déle. Plody jsou často sušeny jako tzv. křížaly.
Sušená jablka asi známe všichni už doby dětství. Jsou sladká a sušení je jeden z nejstarších způsobů jak jablka konzervovat a není pravda, že by bylo sušené ovoce méně zdravé. Nicméně je lehce pozměněn poměr jednotlivých vitamínů a minerálů. Jednou z mnoha výhod sušených jablek, jako ostatně i jiných druhů sušeného ovoce, je vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny. Půl šálku sušených jablek dodá tělu 3-4 gramy vlákniny. Pro naši představu denní doporučené množství vlákniny je 28g. Vláknina nejen že podporuje trávicí systém, ale také pomáhá optimalizovat hladinu krevního cukru. Sušená jablka obsahují také dva základní vitamín skupiny B a ty jsou B5 a B6. Vitamin B5 je zodpovědný za vytváření energie z jídla, které jíme. Je také životně důležitý pro produkci hormonů. Vitamín B6 pomáhá metabolismu bílkovin a pomáhá při tvorbě neurotransmiterů. Neurotransmitery jsou vysílače v mozku, které zlepšují jeho funkce. Jablka jsou také významným zdrojem antioxidantů, zejména polyfenolů. Jedná se o látky, které pomáhají bojovat proti poškození našich buněk.
Sušená jablka asi známe všichni už doby dětství. Jsou sladká a sušení je jeden z nejstarších způsobů jak jablka konzervovat a není pravda, že by bylo sušené ovoce méně zdravé. Nicméně je lehce pozměněn poměr jednotlivých vitamínů a minerálů. Jednou z mnoha výhod sušených jablek, jako ostatně i jiných druhů sušeného ovoce, je vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny. Půl šálku sušených jablek dodá tělu 3-4 gramy vlákniny. Pro naši představu denní doporučené množství vlákniny je 28g. Vláknina nejen že podporuje trávicí systém, ale také pomáhá optimalizovat hladinu krevního cukru. Sušená jablka obsahují také dva základní vitamín skupiny B a ty jsou B5 a B6. Vitamin B5 je zodpovědný za vytváření energie z jídla, které jíme. Je také životně důležitý pro produkci hormonů. Vitamín B6 pomáhá metabolismu bílkovin a pomáhá při tvorbě neurotransmiterů. Neurotransmitery jsou vysílače v mozku, které zlepšují jeho funkce. Jablka jsou také významným zdrojem antioxidantů, zejména polyfenolů. Jedná se o látky, které pomáhají bojovat proti poškození našich buněk.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?