Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Inulin

Inulin je škrobová látka - rozpustná vláknina, kterou řadíme mezi fruktany a vyskytuje se v kořenu čekanky. Najdeme ji také v kořenech a hlízách artyčoku, banánu, pórku nebo cibuli. Největší přínos této vlákniny spočívá v jejím prebiotickém efektu. Účinně udržuje zdravou střevní mikroflóru, jelikož pomáhá k množení probiotických bakteriálních kmenů ve tlustém střevě.
Inulin jakožto 100% rozpustná vláknina tvoří v žaludku viskózní roztok, který nám po delší dobu udrží pocit sytosti. Inulin se v žaludku nevstřebá, ale pokračuje dál v těle až do střev. Rozpustnost inulinu umožní absorpci velkého množství vody, přemění se v gel, která na sebe natáhne tukové částice a vyloučí je ven z těla. 

Samotná čekanka obecná (nebo taky čekanka lékařská) je asi 40 - 100 cm vysoká rostlina s tuhým stonkem z čeledi hvězdnicovitých. Nejčastěji má modrý květ, ale může být i bílý nebo lehce narůžovělý. Čekanka je známá už od starověkého Egypta, kde se přidávala do salátů. Známá byla také v lékařství kdy se květy používaly hlavně jako podpůrná léčba při onemocnění jater a ledvin, jelikož má diuretické vlastnosti. Z čekanky se dělají odvary, tinktury. Má posilující, tonizující, regenerační uklidňující vlastnosti.

Inulin pomáhá snižovat hladinu cukru a triglyceridu v krvi, podporuje trávení, pomáhá při zánětlivých vředových onemocněních, zlepšuje vstřebávání některých minerálů, především hořčíku a vápníku, který potřebují naše kosti. Snižuje chuť, pomáhá hubnutí. Snižuje hladinu cukru v krvi. Zlepšuje zdraví kostí. Dále podporuje detoxikaci a může působit jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Denní spotřeba inulinu je cca 5 g z celkového přijmu vlákniny, která by v součtu měla být mezi 25 - 30 g. Denně by neměla být překročena dávka 10 g inulinu.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?