Intolerance laktózy
Intolerance laktózy je neschopnost trávícího traktu zpracovávat mléčný cukr. Důvodem může být nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpena. Nenaštěpený mléčný cukr ve střevech kvasí a způsobuje nadměrnou produkci plynů ostatní příznaky. Projevuje se pouze na zažívacím systému narozdíl od intolerance na bílkovinu kravského mléka. U laktózové intolerance jde o enzymatickou poruchu, kdežto u alergie na kravské mléko se vůči bílkovině v mléku obsažené tvoří specifické protilátky. Tvorba a hladina laktázy se během života mění. Nejvíce se tvoří hned po narození a s věkem klesá. Rozlišujeme vrozenou (velmi vzácná), primární (při přirozeném poklesu laktázy v trávicím traktu) a sekundární intoleranci (objevuje se při postižení střevní sliznice, nebo po ozařování při léčbě rakoviny). Dalším typem je vývojově vázaný deficit laktázy, jež se vyskytuje u nedonošených dětí, u nichž intolerance vymizí dozráním buněk střeva). Mezi příznaky řadíme kručení v břiše, bolesti a křeče, průjem, atopický ekzém, nechutenství, pálení žáhy, pocit plného žaludku. Ve většině případů není potřeba vyřazovat všechny mléčné výrobky, jogurty nebo kvašené mléčné produkty obsahují nízký obsah laktózy, nebo jíst potraviny či doplňky s přidanou laktázou.