Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Intolerance laktózy

zdravotní stav

Intolerance laktózy je neschopnost trávícího traktu zpracovávat mléčný cukr. Důvodem může být nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpena. Nenaštěpený mléčný cukr ve střevech kvasí a způsobuje nadměrnou produkci plynů ostatní příznaky. Projevuje se pouze na zažívacím systému narozdíl od intolerance na bílkovinu kravského mléka. U laktózové intolerance jde o enzymatickou poruchu, kdežto u alergie na kravské mléko se vůči bílkovině v mléku obsažené tvoří specifické protilátky. Tvorba a hladina laktázy se během života mění. Nejvíce se tvoří hned po narození a s věkem klesá. Rozlišujeme vrozenou (velmi vzácná), primární (při přirozeném poklesu laktázy v trávicím traktu) a sekundární intoleranci (objevuje se při postižení střevní sliznice, nebo po ozařování při léčbě rakoviny). Dalším typem je vývojově vázaný deficit laktázy, jež se vyskytuje u nedonošených dětí, u nichž intolerance vymizí dozráním buněk střeva). Mezi příznaky řadíme kručení v břiše, bolesti a křeče, průjem, atopický ekzém, nechutenství, pálení žáhy, pocit plného žaludku. Ve většině případů není potřeba vyřazovat všechny mléčné výrobky, jogurty nebo kvašené mléčné produkty obsahují nízký obsah laktózy, nebo jíst potraviny či doplňky s přidanou laktázou.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?