Hyperkalcemie
Zařazení:
Další názvy:
hyperkalcémie
Hyperkalcémie je stav, kdy je hladina vápníku v krvi nad normou. Příliš mnoho vápníku v krvi může oslabit kosti, vytvořit ledvinové kameny a narušit fungování vašeho srdce a mozku.
Hyperkalcémie je obvykle výsledkem nadměrné činnosti příštítných tělísek. Tyto čtyři drobné žlázy se nacházejí v krku, poblíž štítné žlázy. Příznaky hyperkalcémie se pohybují od neexistující až po závažné. Hyperkalcémie ovlivňuje mnoho dalších orágánů.
- Ledviny. Přebytek vápníku způsobuje, že vaše ledviny pracují tvrději, aby ho filtrovaly. To může způsobit nadměrnou žízeň a časté močení.
- Zažívací ústrojí. Hyperkalcémie může způsobit žaludeční nevolnost, nevolnost, zvracení a zácpu.
- Kosti a svaly. Ve většině případů se přebytečný vápník v krvi vyplavil z kostí, což je oslabuje. To může způsobit bolest kostí a svalovou slabost.
- Mozek. Hyperkalcémie může zasahovat do fungování vašeho mozku, což vede ke zmatenosti, letargii a únavě. Může také způsobit deprese.
- Srdce. Vzácně může těžká hyperkalcémie narušit funkci srdce, způsobit bušení srdce a mdloby, známky srdeční arytmie a další srdeční problémy.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?