Hydrolyzované jojobové estery
Zařazení:
Další názvy:
Hydrolyzed jojoba esters
Hydrolyzované jojobové estery vznikají částečným zmýdelněním jojobového oleje. Vazba mezi mastnými kyselinami a alkoholy v jojobovém oleji se přeruší a vznikne směs mastných kyselin a dalších sloučenin. Hydrolyzované jojobové estery zvyšují hydrataci pokožky a zlepšují její pocit. Bývají obsaženy v různých kosmetických přípravcích pro péči o pleť, vlasy a nehty. Hydrolyzované jojobové estery přidané do šamponu či jiného produktu spolu s glycerolem poskytují celodenní hydrataci.
Ve vlasových produktech plní hydrolyzované estery hned několik funkcí. Fungují jako emulgátor a stabilizátor produktu a zároveň zlepšují účinnost ostatních složek. Působí jako kondicionér, změkčovadlo a povrchově aktivní látka, která pomáhá vlasy čistit. Hydrolyzovaný jojobový extrakt má podobné vlastnosti jako silikon, ale nezatěžuje vlasy a je přírodního původu na rozdíl od silikonu. Jednou z nejvýznamnějších vlastností hydrolyzovaného jojobového esteru je, že zůstávají na vlasech i poté, co je šampon či kondicionér, ve kterém jsou obsaženy, z vlasů opláchnut. Pomáhá předcházet lámání vlasů. V případě barvených vlasů snižuje pravděpodobnost vyblednutí barvy. Přispívá k lesklým, jemných a hydratovaným vlasům. Účinně zvlhčuje vlasy a je proto ideální na poškozené a suché vlasy, kterým dodává hydrataci. Díky protiplísňovým vlastnostem efektivně bojuje proti lupům a dalším kožním onemocněním. Zvlhčují pokožku hlavy a také snižují zánět. Jsou velmi prospěšné pro citlivou pokožku a pokožku hlavy trpící dermatologickým onemocněním.
Při pokojové teplotě mají hydrolyzované estery jojoby formu hustého gelu. Jsou voděodolné, což znamená, že chrání vlasy před vlhkostí, která může způsobit krepatění vlasů. U hydrolyzovaných jojobových esterů nehrozí žádné riziko škodlivých vedlejších účinků.
Při pokojové teplotě mají hydrolyzované estery jojoby formu hustého gelu. Jsou voděodolné, což znamená, že chrání vlasy před vlhkostí, která může způsobit krepatění vlasů. U hydrolyzovaných jojobových esterů nehrozí žádné riziko škodlivých vedlejších účinků.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?