Hrachový protein
Jedná se o veganský a hypoalergenní doplněk stravy, který se získává extrakcí bílkovin ze žlutého hrachu. Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit samo, ale získává je z potravy. Tento protein je kvalitním zdrojem železa, hojně se využívá se silovým tréninkem k růstu svalů, snížení hmotnosti a prevenci srdečních onemocnění, kdy může snižovat hladinu cholesterolu nebo hodnotu krevního tlaku.
Je prokázáno, že užívání 1,6 g hrachového proteinu/kg hmotnosti denně má významný vliv na budování svalové hmoty. Zároveň je důležité, aby nebyla překročena dávka 5 g/kg tělesné hmotnosti denně, ev. není vhodné nahradit více jak 35 % kalorického příjmu proteinem. Je to z toho důvodu, že by se mohla příliš zatěžovat játra jeho zpracováním, což může přinést řadu nežádoucích účinků jako nevolnost, střevní potíže, vysokou hladinu amoniaku v krvi, v některých případech dokonce smrt.