Hedvábné aminokyseliny
Hedvábné aminokyseliny jsou přírodní aminokyseliny nacházející se v hedvábí, které jsou známé jako sericin nebo hedvábný protein. Získávají se z kokonu bource morušového. Mohou být zpracovány do práškové nebo tekuté formy, která se přidává do mnoha kosmetických produktů.
Jsou obzvláště vhodné pro použití v produktech pro péči o vlasy, jelikož chrání vlasy před ztrátou vlhkosti a posilují poškozené vlasy. Navážou se na keratin nacházející se ve vlasech, kde toto spojení vytváří ochrannou vrstvu, která pomáhá zabránit úniku vlhkosti a zároveň dodává vlasům lesk.
Tyto aminokyseliny zlepšují hydrataci pokožky i vlasů a zanechávají hebký, přirozený vzhled. Při aplikaci na kůži se snadno vstřebávají. Podobně jako u vlasů se navážou na keratin přítomný v pokožce, čímž předcházejí ztrátě vlhkosti a jsou tak ideální pro zvlhčení pokožky. Hedvábný protein také dodává ochranu před ultrafialovými paprsky a pomáhá zamezit vzniku vrásek.
Hedvábné aminokyseliny lze užívat i vnitřně jako doplněk stravy. Existují dvě formy, a to Sericin-L a Sericin-S. Nestravitelná forma nazývaná jako Sercin-L má pozitivní vliv na trávicí trakt včetně tlustého střeva. Sericin-S představuje stravitelnou formu a slouží zejména jako doplněk stravy při cvičení. Jeho účinky údajně zvyšují a zlepšují metabolismus.