Guarana
Zařazení:
Guarana je rostlina, která pochází z Amazonky se stimulujícími a léčivými účinky. Ovoce má velikost odpovídající bobuli kávy, červenou skořápku a černé semeno, které je ukrytu v bílé dužině. Zpracováním semen na prášek se vyrábí extrakt. V poslední době se guarana hojně využívá v energetických nápojích.
Obsahuje stimulanty jako je kofein, tehofylin, theobromin a antioxidanty jako tříslovinu, saponiny, taniny a katechiny. Antioxidanty jsou důležité, protože neutralizují potenciálně škodlivé molekuly zvané volné radikály. Tyto molekuly mohou reagovat s částicemi buněk a způsobit poškození spojené se stárnutím, srdečními chorobami či rakovinou a jinými nemocemi.
Guarana je známá složka v energetických nápojích, protože je výborným zdroje kofeinu, který snižuje únavu a zlepšuje vnímání a pozornost. Kofein blokuje účinky adenosinu, což je sloučenina, která způsobuje ospalost a pomáhá mozku relaxovat. Její pravidelné užívání v menších dávkách může zlepšovat náladu, učení a paměť. Kofein zvyšuje metabolismus a tím napomáhá k úbytku hmotnosti.
Taniny v guaraně mohou zmírnit průjem a zabránit ztrátě vody. Kofein umožňuje zmírnit zácpu tím, že zlepšuje peristaltiku střev. Snižuje riziko srdečních onemocnění, zlepšuje průtok krve a tím předchází vzniku krevních sraženin a snižuje oxidaci špatného cholesterolu. Snižuje riziko očních poruch, makulární degenerace, kataraktu nebo glaukom. Má antioxidační, antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti, což z ní činí běžnou přísadu v kosmetických výrobcích. Přispívá k průtoku krve v pokožce, snižuje poškození související se stárnutím a minimalizuje nežádoucí vlastnosti, jako popraskání kůže a tvorba vrásek.
Obsahuje stimulanty jako je kofein, tehofylin, theobromin a antioxidanty jako tříslovinu, saponiny, taniny a katechiny. Antioxidanty jsou důležité, protože neutralizují potenciálně škodlivé molekuly zvané volné radikály. Tyto molekuly mohou reagovat s částicemi buněk a způsobit poškození spojené se stárnutím, srdečními chorobami či rakovinou a jinými nemocemi.
Guarana je známá složka v energetických nápojích, protože je výborným zdroje kofeinu, který snižuje únavu a zlepšuje vnímání a pozornost. Kofein blokuje účinky adenosinu, což je sloučenina, která způsobuje ospalost a pomáhá mozku relaxovat. Její pravidelné užívání v menších dávkách může zlepšovat náladu, učení a paměť. Kofein zvyšuje metabolismus a tím napomáhá k úbytku hmotnosti.
Taniny v guaraně mohou zmírnit průjem a zabránit ztrátě vody. Kofein umožňuje zmírnit zácpu tím, že zlepšuje peristaltiku střev. Snižuje riziko srdečních onemocnění, zlepšuje průtok krve a tím předchází vzniku krevních sraženin a snižuje oxidaci špatného cholesterolu. Snižuje riziko očních poruch, makulární degenerace, kataraktu nebo glaukom. Má antioxidační, antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti, což z ní činí běžnou přísadu v kosmetických výrobcích. Přispívá k průtoku krve v pokožce, snižuje poškození související se stárnutím a minimalizuje nežádoucí vlastnosti, jako popraskání kůže a tvorba vrásek.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?