Granátovník obecný
Zařazení:
Další názvy:
Punica granatum, Marhaník granátový, Granátové jablko
Granátovník obecný je jedním nejstarších plodin pěstovaných člověkem. Ve starověku byl díky velkému množství semen považován za symbol plodnosti. Jedná se o keř, který pochází pravděpodobně z pobřeží Somálska. Dnes se hojně vyskytuje po celé jižní Evropě a odtud také pokrývá velkou část Asie. Plodu Granátovníku se říká granátová jablka, která se řadí mezi bobule. Slupka granátového jablka je tvrdá a nepoživatelná, ale je možné z ní vytvořit extrakt. Uvnitř se nacházejí jedlá semínka, která jsou sladká. Granátové jablko se může konzumovat jak čerstvé, tak bývá oblíbenou přísadou ovocných šťáv.
Granátová jablka obsahují velké množství vitamínu B a C. Dále obsahují je vápník, fosfor, sodík, draslík, železo a hořčík. Slupka granátového jablka obsahuje kyselinu taninovou, kterou spíše známe pod názvem třísloviny. V neposlední řadě obsahuje granátové jablko aminokyseliny, které jsou základním stavebním kamenem pro naše buňky.
Granátová jablka obsahují velké množství vitamínu B a C. Dále obsahují je vápník, fosfor, sodík, draslík, železo a hořčík. Slupka granátového jablka obsahuje kyselinu taninovou, kterou spíše známe pod názvem třísloviny. V neposlední řadě obsahuje granátové jablko aminokyseliny, které jsou základním stavebním kamenem pro naše buňky.
Za zmínku stojí i léčivé účinky granátového jablka. Má antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky. Slouží totiž jako přírodní antipyretikum, dokáže snížit horečku a zlepšuje průběh akutních virových onemocnění. Snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Může snížit krevní, cholesterol a tuky v krvi. Snižuje riziko obezity. Zlepšuje paměť, může pomoci proti Alzheimerově chorobě. Může pomáhat při léčbě několika forem artritidy a některé výzkumy dokonce uvádějí, že by mohlo pomoci zpomalit růst rakovinných buněk prostaty a prsu. K zevnímu použití je vhodné používat výtažky z granátového jablka, protože jsou ideální pro ošetření problematické pleti. Proto se tyto výtažky vyskytují v pleťových krémech. Dodávají pleti hydrataci a působí proti stárnutí pleti. Jednou z velkých výhod konzumace granátového jablka nebo jeho extraktů jsou jeho účinky na optimalizaci hormonů. Snižuje estrogenovou dominanci jak u mužů, tak i u žen.
Při užívání granátového jablka se může objevit alergie v podobě svědění, otoků, podráždění v krku, dušnosti, anafylaktického šoku. U některých lidí je nežádoucí snížení krevního tlaku, z tohoto důvodu by granátové jablko ve větším množství neměli užívat lidé s nízkým krevním tlakem, alergii. Nesmí se také užívat 2 týdny před plánovanou operací.
Při užívání granátového jablka se může objevit alergie v podobě svědění, otoků, podráždění v krku, dušnosti, anafylaktického šoku. U některých lidí je nežádoucí snížení krevního tlaku, z tohoto důvodu by granátové jablko ve větším množství neměli užívat lidé s nízkým krevním tlakem, alergii. Nesmí se také užívat 2 týdny před plánovanou operací.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?