Goji
Kustovnice čínská se vyskytuje především v teplejších oblastech Číny. Bobule mají sladkou, slabě kyselou chuť a mohou se jíst syrové nebo konzumované jako džus nebo bylinný čaj, ale nejčastěji se používají v sušené formě.
Jsou zdrojem vitamínu C, A, zinku, železa, esenciálních kyselin a antioxidantů. Goji má antioxidační účinky, posiluje imunitní systém a chrání proti chřipce. Antioxidanty chrání proti volným radikálům, což jsou škodlivé molekuly, které mohou poškodit vaše buňky.
Goji má antioxidační účinky, posiluje imunitní systém a chrání proti chřipce. Bobule obsahují vysoký podíl vlákniny a jsou nízkokalorické, tudíž můžou pomáhat při hubnutí. Pomáhají snížit hladinu cukru v krvi, zlepšují toleranci na cukr, zmírňují rezistenci na inzulín, zlepšují a obnovují buňky, které pomáhají produkovat inzulín.
Goji obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Ovšem jestli opravdu nečím vyniká, tak je to především obsahem lykopenu. Barviva, které je zodpovědně za červenou barvu nejen goji, ale také třeba rajčat, kde je lykopen obsažen ve velkém množství. Lykopen ocení především náš kardiovaskulární systém, protože podporuje jak zdraví srdce, tak i cév. Jednoduše zatočí se zvýšeným cholesterolem a tím podpoří průchodnost cév. U Goji doporučuji před konzumací namočit do teplé vody, nebo zalít horkou a připravit z něj čaj, protože právě při tepelné úpravě se lykopen lépe uvolňuje, přesněji řečeno se v těle lépe vstřebá.