Glykemický index
Glykemický index (GI) je hodnota, která udává, jak rychle přestupuje glukóza z jednotlivých potravin do krve. Olivňuje jej mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny apod. Podle glykemického indexu můžeme potraviny rozdělit do 3 základních kategorií. Jedná se o potraviny s vysokým GI (slazené nápoje, zpracované sladkosti, popcorn, bílé pečivo), středním GI (celozrnné pečivo, brambory, kukuřice, rýže, těstoviny, obilné vločky) a nízkým GI (maso, vejce, luštěniny, ořechy, většina ovoce a zeleniny). Po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem dojde k okamžitému vzestupu hladiny krevního cukru a dochází k takzvané hyperglykemii. Ta není pro tělo příliš příznivá, a proto organismus vyplaví hormon inzulin, který přiměje krevní cukr, aby se přeměnil na tuk. Tím hladinu krevního cukru opět sníží. Toto není žádoucí stav při redukci váhy. Naopak po konzumaci potravin s nízkým GI následuje pomalé uvolňování glukózy do krve, přičemž dochází k přirozenému uvolňování inzulinu, který glukózu převádí do jednotlivých buněk v organismu. Hladina glukózy zůstává vyrovnaná, jedinec se cítí dobře a dlouhodobě nasycen.