Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Glykemický index

Další názvy:
GI

Glykemický index (GI) je hodnota, která udává, jak rychle přestupuje glukóza z jednotlivých potravin do krve. Olivňuje jej mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny apod. Podle glykemického indexu můžeme potraviny rozdělit do 3 základních kategorií. Jedná se o potraviny s vysokým GI (slazené nápoje, zpracované sladkosti, popcorn, bílé pečivo), středním GI (celozrnné pečivo, brambory, kukuřice, rýže, těstoviny, obilné vločky) a nízkým GI (maso, vejce, luštěniny, ořechy, většina ovoce a zeleniny). Po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem dojde k okamžitému vzestupu hladiny krevního cukru a dochází k takzvané hyperglykemii. Ta není pro tělo příliš příznivá, a proto organismus vyplaví hormon inzulin, který přiměje krevní cukr, aby se přeměnil na tuk. Tím hladinu krevního cukru opět sníží. Toto není žádoucí stav při redukci váhy. Naopak po konzumaci potravin s nízkým GI následuje pomalé uvolňování glukózy do krve, přičemž dochází k přirozenému uvolňování inzulinu, který glukózu převádí do jednotlivých buněk v organismu. Hladina glukózy zůstává vyrovnaná, jedinec se cítí dobře a dlouhodobě nasycen.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?