Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Glykemický index

Další názvy:
GI
biologické pojmy
Glykemický index je hodnota rychlosti, za kterou stoupne krevní cukr po konzumaci sacharidů. Glykemický index, zjednodušeně řečeno, měřítkem toho, jak rychle potravina způsobí, že nám stoupne hladina cukru v krvi. Toto opatření řadí potraviny na stupnici od 0 do 100. Čistý cukr má skóre 100. Potraviny s vysokým glykemickým indexem neboli GI se rychle tráví a vstřebávají, což způsobuje rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Tyto potraviny, které jsou na stupnici GI vysoko, mají často vysoký obsah zpracovaných sacharidů a cukrů. Jíst pouze potraviny s vysokým GI může způsobit, že se člověk přejídá, protože po jídle rychle pocítí hlad.

Naopak potraviny s nízkým GI tráví a vstřebávají pomaleji a následně způsobují pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi. Ty jsou obvykle bohaté na vlákninu, bílkoviny a/nebo tuky.

Hodnoty skóre glykemického indexu:

  • potraviny s nízkým GI : 55 nebo méně
  • potraviny se středním GI : 56–69
  • potraviny s vysokým GI : 70 nebo více

GI dané potraviny může ovlivnit několik faktorů:

  • Vaření má tendenci zvyšovat GI - Stejný druh těstovin bude mít nižší GI, pokud jsou al dente, než když je člověk uvaří do měkka.
  • Zpracování obvykle zvyšuje GI - ovocná šťáva má obvykle vyšší GI než celé ovoce, protože šťáva už obsahuje daleko méně vlákniny.
  • Zralejší potraviny mají obvykle vyšší GI - například GI banánu se bude s dozráváním banánu zvyšovat.
  • Potraviny, které člověk jí společně, mohou ovlivnit GI - vláknina snižuje celkový GI jídla.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z