Gardénie tahitská
Zařazení:
Další názvy:
Gardenia Tahitensis, Tiaré Flower
Gardénie tahitská je rostlina z čeledi Rubiaceae pocházející z Polynésie, konkrétně z ostrovu Tahiti. Je považována za národní květinu Francouzské Polynésie a Cookových ostrovů. Jedná se o celoročně zelený tropický keř, která dosahuje až do výšky čtyř metrů. Má tmavě zelené, lesklé listy a krémově bílé květy s intenzivní sladkou vůní. Okvětní lístky mají jedinečné vlastnosti, působí protizánětlivé a díky svým léčivým účinkům jsou využívány k léčbě spousta potíží, včetně kožních onemocnění nebo bolestí hlavy.
Z květů gardénie se vyrábí olej monoi. Získává se macerací květů v kokosovém oleji a používá se především pro kosmetické účely pro péči o pokožku a vlasy. Z květů se rovněž získává extrakt, který přispívá ke zdraví pokožky. Má vynikající omlazující a kondicionační účinky na pokožku, kterou zanechává zářivou a svěží. Také přispívá ke zdravým a silným vlasům. Bývá zejména součástí krémů, parfémů, tělových olejů a toniků.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?