Fytochemikálie
Fytochemikálie jsou neesenciální živiny, které mají ochranné funkce. Známe více než tisíc druhů fytochemikalií. Mezi ty nejznámější patří lykopen (v rajčatech) isoflavony (v sóji) a favanoidy (v ovoci) a resveratrol (v červeném víně).
V lidském těle mají fytochemikálie různé funkce jako například:
Antioxidační funkce - chrání buňky před oxidačním poškozením a snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny. Antioxidační fytochemikálnie můžeme získat z cibule, česneku, mrkve, čaje a hroznového vína.
Stimulace enzymů - stimulují enzymy, které snižují účinnost estrogenů
Hormonální působení - napodobují estrogeny a tím pomáhají snižovat symptomy menopauzy
Většina potravin, které patří do naší každodenní stravy obsahuje dostatek fytochemikálií. Pokud bychom ale chtěli jejich množství posílit, měli bychom do naši stravy zakomponovat více celozrnných potravin, také fazole, bylinky a hlavně ovoce (borůvky, brusinky, třešně) a zeleninu (květák, mrkev, brokolice).