Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Fosfor

Fosfor je minerální prvek, který je pro lidský organismus velmi důležitý, nachází se v každé buňce v lidském těle a hraje roli v mnoha funkcích.
Zdrojem fosforu je maso, ale také luštěniny, ořechy, mléčné výrobky, ryby nebo vejce.

Fosfor je důležitý pro zdravý vývoj kostí u dětí a přispívá k normální funkci buněčných membrán, kostí a zubů. Podílí se na syntéze DNA, RNA.  Podporuje růst tkání během vývoje. Pomáhá při výrobě a skladování energie, snižuje únavu a vyčerpání. Léčí zácpu, podporuje trávení, dokáže snížit pálení žáhy. Spolu s draslíkem je důležitý pro zdraví nervového systému. 

Nedostatek fosforu v těle se může projevit poruchou funkce ledvin, křivicí, zhoršeným ukládáním minerálů v kostech, anémií, ztrátou chuti k jídlu nebo sníženou obranyschopnosti organismu. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?