Flavonoidy
Zařazení:
Flavonoidy patří do skupiny fytonutrientů, což jsou rostlinné chemikálie. Nacházejí se skoro ve všech druzích zeleniny a ovoce. Spolu s karotenoidy jsou zodpovědné za barvy ovoce a zeleniny. Mezi nejznámější flavonoidy patří kaempferol a kvercetin.
Mezi rostliny bohaté na flavonoidy patří cibule, jahody, čaj, hroznové víno, růžičková kapusta, petržel nebo citrusové plody.
Flavonoidy se dělí do několika skupin: antokyanidiny (malvidin, peoidin, kyanidin, pelargondin), flavanoly (kvercetin, kaempferol), flavony (luteolin, apigenin), flavanony (naringenin, hesperetin, eriodictyol) a isoflavony (glycitein, daidzein, genistein).
Mají silné antioxidační, protizánětlivé účinky. Podporuji imunitní systém. Působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám, zlepšují kvalitu stěn krevních cév. Působí preventivně proti neurodegenerativním poruchám, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Užívání flavonoidů souvisí s dlouhověkostí, protože snižuje riziko ischemické choroby srdeční a rakoviny. Potlačuje chuť k jídlu a podporuje hubnutí.
Mezi rostliny bohaté na flavonoidy patří cibule, jahody, čaj, hroznové víno, růžičková kapusta, petržel nebo citrusové plody.
Flavonoidy se dělí do několika skupin: antokyanidiny (malvidin, peoidin, kyanidin, pelargondin), flavanoly (kvercetin, kaempferol), flavony (luteolin, apigenin), flavanony (naringenin, hesperetin, eriodictyol) a isoflavony (glycitein, daidzein, genistein).
Mají silné antioxidační, protizánětlivé účinky. Podporuji imunitní systém. Působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám, zlepšují kvalitu stěn krevních cév. Působí preventivně proti neurodegenerativním poruchám, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Užívání flavonoidů souvisí s dlouhověkostí, protože snižuje riziko ischemické choroby srdeční a rakoviny. Potlačuje chuť k jídlu a podporuje hubnutí.