Fíkovník smokvoň
Na 100g obsahuje 3 g vlákniny. Kromě toho jsou fíky zdrojem řady minerálů, především hořčíku, draslíku, železa a vápníku. Zásaditého minerálu, který tělo potřebuje ke zdraví kostí. Fíky jsou také bohatým zdrojem vitamínů a to zejména vitamínů skupiny B a vitamínu C. Mezi jednotlivými druhy sušeného ovoce jsou fíky výjimečné, protože obsahují enzym ficin, který dovede štěpit bílkovinu. Podobně jako je to bromelain u ananasu. Stejně jako datle mohou i fíky nahradit jakékoli jiné sladidlo, například u pečených, ale i nepečených dezertů. Oblíbené jsou fíky i jako ingredience v nejrůznějších salátech a výborně se hodí například k rukole. Příznivci RAW stravy ocení fíky při přípravě energetických tyčinek, protože tak spolu s datlemi nahradí jakékoli jiné sladidlo.
- rychlý zdroj energie
- vhodné k doslazování pokrmů místo cukru
- obsahují ficin - enzym štěpící bílkovinu
- značné množství vápníku