Fermentované potraviny
Fermentace spočívá v tom, že se přirozeně přítomným nebo přidaným mikroorganismům, jako jsou bakterie, kvasinky a myceliální houby a jejich enzymy, umožní působit v nepřítomnosti kyslíku. V ideálním případě to vede k usmrcení jakýchkoli patogenních bakterií, čímž se vytvoří prostředí, ve kterém se mohou prospěšné bakterie dařit.
Prospěšné bakterie, které jsou produkovány tímto procesem, jsou místem, odkud pochází většina potenciálních zdravotních přínosů fermentovaných potravin. Vědecké studie pokračují ve zkoumání spojení mezi mikroorganismy obývajícími náš mikrobiom a naším zdravím.
Historicky byly potraviny fermentovány pro konzervaci, ale tento proces se stal také užitečným pro zvýraznění chuti a textury potravin, jako jsou olivy, které jsou nepoživatelné bez fermentace.
- zlepšení trávení a kognitivních funkcí
- posílení imunity
- pomáhá léčit onemocnění dráždivého tračníku
- poskytuje minerály, které vytvářejí hustotu kostí
- pomáhá bojovat s alergiemi
- zabíjení škodlivých kvasinek a mikrobů