Fenyklový olej
Fenykl je zimní zelenina podobná celeru se zajímavou chutí a vůní. Fenyklový olej se získává parní destilací drcených semen a pro své léčivé vlastnosti byl již od nepaměti používán v mnoha kulturách. Ve starověké čínské medicíně se používal při nejrůznějších zdravotních potížích, od zmírnění zácpy až po zvýšení produkce mateřského mléka.
Fenyklový olej se vyrábí ze semen fenyklu, kdy se semena nejprve suší a poté destilují párou. Aroma se podobá anýzovému esenciálnímu oleji a využívá se jako aromatické činidlo v potravinách - pečivu, masu, alkoholických nápojích. Fenyklový olej se podává lokálně, při aromaterapii a vnitřně. Obsahuje anethol, limonen, fenchon, estragol, alfa-pinen, alfa-phellandren. Má antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé, antiseptické účinky, brání a zmírňuje křeče a kontrakce, podporuje zdraví žaludku, zlepšuje trávení, bolest břicha, podporuje střevní peristaltiku, zmírňuje nadýmání, léčí zácpu, působí jako diuretikum, chrání játra, vylučuje toxiny z jater, léčí kašel, nachlazení, usnadňuje vykašlávání hlenu, bakterií a částic, zmírňuje PMS, reguluje hladinu cukru v krvi, léčí kožní nemoci, akné, pupínky a pomáhá při suchých, bolestivých očí.
Mezi vedlejší účinky může patřit podráždění kůže a může ovlivnit množství menstruační krve.