Fazol obecný
Zařazení:
Další názvy:
Phaseolus vulgaris
Fazol obecný je jednoletá popínavá rostlina, která dorůstá do výšky až 3 metrů. Fazole řadíme do čeledi bobovitých a plody jsou fazole. Odrůd fazolí je okolo 200, z nichž většina pochází z Ameriky a část z Asie. Fazole obsahují velké množství vlákniny, vitamínu B a provitaminu A. Kromě toho jsou fazole bohaté na minerální látky jako je vápník, hořčík, železo a draslík. Fazole také obsahují látku glukokinin, která snižuje hladinu krevního cukru a proto jsou fazole vhodné potraviny pro diabetiky a díky nízkému glykemickému indexu jsou fazole vhodné do redukčních diet. Dále pro velký obsah vlákniny pozitivně působí proti zácpě.
Pokud hovoříme o prospěšných látkách, které fazole obsahují, musíme mít na paměti, že mluvíme o tepelně upravených fazolích. Syrové fazole obsahují látku fasin, která může způsobit otravu, která se projevuje prudkými křečemi a zvracením. Toxicita této látky se ztrácí právě při varu. V gastronomii jsou fazole součástí salátů nebo jako přílohy k masu.
Pokud hovoříme o prospěšných látkách, které fazole obsahují, musíme mít na paměti, že mluvíme o tepelně upravených fazolích. Syrové fazole obsahují látku fasin, která může způsobit otravu, která se projevuje prudkými křečemi a zvracením. Toxicita této látky se ztrácí právě při varu. V gastronomii jsou fazole součástí salátů nebo jako přílohy k masu.