Esenciální olej z heřmánku žlutého
Zařazení:
Další názvy:
Ormenis Multicaulis Oil, Moroccan Chamomile Oil
Heřmánek žlutý, nazýván také jako heřmánek divoký nebo marocký, je jednou ze tří odrůd heřmánku používaného v parfumerii a kosmetice. Tento druh heřmánku se poměrně liší od heřmánku modrého nebo heřmánku římského. Pochází ze severozápadní Afriky, ve volné přírodě roste především v severním Maroku a jeho květy se sklízejí za účelem výroby esenciálního oleje. Heřmánkový olej je jedním z nejjemnějších esenciálních olejů, a proto je vhodný i pro děti. Má protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické vlastnosti.
Olej, extrahovaný z květů heřmánku žlutého parní destilací, má žlutohnědou barvu a disponuje mnoha léčivými vlastnostmi. Tradičně se používá v aromaterapii, pomáhá zklidnit organismus a vyčistit mysl. Pomáhá při přepracování, fyzickém nebo intelektuálním vyčerpání, nespavosti, zmírňuje deprese.
Jeho používání ocení i pokožka a vlasy. Je vhodný pro suchou, ale i problematickou pleť se sklonem k akné. Pokožku zklidňuje, pomáhá při svědění pokožky a účinně působí proti lupům.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?