Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Endometrióza

zdravotní stav

Endometrióza je častým nezhoubným gynekologickým onemocněním, kdy se částečky děložní sliznice (endometria) objevují a rostou také mimo děložní dutinu. Při každé menstruaci pak krvácejí jakoby by byly součástí dělohy. Primárně se vyskytují na pobřišnici, vaječnících, v rekto-vaginálním septu, na močovém měchýři a střevě. Tam pak částečky vyvolávají chronickou zánětlivou reakci. K projevům této chronické nemoci patří bolesti různé intenzity zejména v oblasti malé pánve. Následkem mohou být jizvy, cysty, srůsty nebo až neplodnost. Toto onemocnění se může vyskytnout kdykoliv mezi pubertou a menopauzou. I přes různé studie zatím není dosud zcela zřejmý původ a spouštěč tohoto onemocnění.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?