Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

DGL

Další názvy:
Deglycyrrhizinovaná lékořice, Glycyrrhiza glabra
Lékořice pomáhá při gastrointestinálních potižích, peptidovém vředovém onemocnění nebo pálení žáhy. DGL je označení pro výtažky z lékořice, ze které jsou odstraněny kyseliny glycyrrhizinová a glycyrrhetinová. Ty mohou při dlouhodobém užívání zvyšovat krevní tlak, snižovat hladinu draslíku, otoky a ovlivnit hormonální rovnováhu. Odstraněním těchto kyselin se sníží riziko závažných nežádoucích účinků lékořice.

Lékořice byla po určitou dobu považována za přírodní a účinný lék na žaludeční vředy poté, co ji holandský lékař FE Revers použil k léčbě svých pacientů. Vědci v padesátých letech 20. století zjistili, že sloučeniny lékořice fungují spuštěním uvolňování hlenu chránícího žaludek a ochranou žaludeční výstelky před pustošením pepsinu, silného trávicího enzymu. Od té doby se však ukázalo, že dlouhodobá expozice glycyrrhizinu v lékořici může zvýšit krevní tlak, způsobit zadržování vody a sodíku a snížit hladinu draslíku v těle, což znemožňuje jeho dlouhodobé užívání.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?