Dekofeinovaný zelený čaj
Zelený čaj zbavený kofeinu má několik výhod v porovnání s kofeinovým čaje a je výhodný pro lidi, kteří jsou citliví na kofein. Zelený čaj pochází z listů rostliny Camellia sinensis. K odstranění kofeinu se používají 4 procesy - 2 chemická rozpouštědla ethylacetát a methylenchlorid, dále se používá oxid uhličitý a poslední proces používá horkou vodu. Tyto procesy odstraňují i některé antioxidanty. Ani jeden proces nevede k čaji, který je zcela bez kofeinu. Aby byl čaj uznán za bezkofeinový, tak musí mít odstraněno 98% kofeinu. Obsahuje flavonoidy (katechin), l-theanin. Má antioxidační účinky, schopnost zlepšit paměť, pomáhá odbourávat tuk.
Procesy odbourání kofeinu:
Pomoci ethylacetát: lístky se namočí do vody, kde se uvolní kofein a další sloučeniny, poté se oddělí listy od vody, kde se přidá ethylacetát, aby se absorvoval kofein. Nakonec se listy vrací znovu do vody, aby reabsorbovaly čajové živiny. Vedlejší účinky: problémy s játry, nervovými a dýchacími systémy.
Pomoci oxidu uhličitého: lístky jsou namočené v roztoku oxidu uhličitého, díky čemuž se uvolňuje kofein. Lístky se oddělí od roztoku, odfiltruje se kofein pomoci aktivního uhlí. Lístky se znovu ponoří do roztoku, aby se reabsorbovaly živiny čaje.
Pomoci horké vody: listy se namočí do horké vody, kde se kofein rychle rozpustí, díky čemuž dojde k jeho odstranění, ale živiny zůstanou zachované.