Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Cukry

Cukry se řadí mezi sacharidy, které jsou pro většinu organismů hlavním zdrojem potravy a energie. Nevýhodou je, že se člověk cítí brzo hladový. Cukry jsou známé jako jednoduché uhlohydráty, které jsou přírodní - v zelenině, mléce a medu a přidané cukry, které se vyskytují ve zpracovaných potravinách - sladkostech, sladkých nápojích.

Monosacharidy jsou nejmenší jednotkou cukru. Jedná se o jednoduché cukry- uhlohydráty, které jsou tvořeny 1 molekulou cukerné jednotky. Monosacharidy se už v trávicím traktu neštěpí a jsou dobře rozpustné ve vodě. Mezi monosacharidy se řadí následující cukry:
glukóza - Je hlavním zdrojem energie pro buňku a udává hladinu cukru v krvi (glykémii). Glukóza koluje v krvi a k jejímu transportu je potřeba hormonu inzulínu. Glukóza je nazývána i jako hroznový cukr či dextróza.
fruktóza - Fruktóza je cukr, který je obsažený v ovoci a zelenině. Narozdíl od glukózy není závislá na inzulinu. Fruktózu neumí tělo dobře využívat, proto je přeměněna na glukózu, což se ve děje hlavně v játrech. Nevýhodou je, že snadno prochází do tukových zásob.
galaktóza- Galaktózu tvoří molekula glukózy s molekulou laktózy. Galaktóza je jednoduchý cukr obsažený v mléčných produktech. Je důležitá pro stavbu cerebrosidů a gangliosidů.

Disacharidy obsahují 2 cukerné jednotky, jsou to tedy spojené 2 molekuly monosacharidů
sacharóza - Je tvořena jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy. V tenkém střevě je štěpena na molekulu glukózy a molekulu fruktózy. Nachází se ve formě krystalového a moučkového cukru. Je známá pod názvem bílého cukru, třtinového cukru. 
laktóza - Je mléčný cukr, který je tvořen jednou molekulou glukózy a jednou molekulou galaktózy. Je obsažena v mléku, mléčných výrobcích a čisté syrovátce. V poslední době se vyskytuje laktózová intolerance, která způsobuje trávicí problémy.
maltóza - Maltóza je tvořena 2 molekulami glukózy. Bývá nazývána jako sladový cukr. Má nejvyšší glykemický index z disacharidů. Vyskytuje se v medu a obilovinách a využívá se při výrobě piva.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?