Cukry
Cukry se řadí mezi sacharidy, které jsou pro většinu organismů hlavním zdrojem potravy a energie. Nevýhodou je, že se člověk cítí brzo hladový. Cukry jsou známé jako jednoduché uhlohydráty, které jsou přírodní - v zelenině, mléce a medu a přidané cukry, které se vyskytují ve zpracovaných potravinách - sladkostech, sladkých nápojích.
Monosacharidy jsou nejmenší jednotkou cukru. Jedná se o jednoduché cukry- uhlohydráty, které jsou tvořeny 1 molekulou cukerné jednotky. Monosacharidy se už v trávicím traktu neštěpí a jsou dobře rozpustné ve vodě. Mezi monosacharidy se řadí následující cukry:
glukóza - Je hlavním zdrojem energie pro buňku a udává hladinu cukru v krvi (glykémii). Glukóza koluje v krvi a k jejímu transportu je potřeba hormonu inzulínu. Glukóza je nazývána i jako hroznový cukr či dextróza.
fruktóza - Fruktóza je cukr, který je obsažený v ovoci a zelenině. Narozdíl od glukózy není závislá na inzulinu. Fruktózu neumí tělo dobře využívat, proto je přeměněna na glukózu, což se ve děje hlavně v játrech. Nevýhodou je, že snadno prochází do tukových zásob.
galaktóza- Galaktózu tvoří molekula glukózy s molekulou laktózy. Galaktóza je jednoduchý cukr obsažený v mléčných produktech. Je důležitá pro stavbu cerebrosidů a gangliosidů.
Disacharidy obsahují 2 cukerné jednotky, jsou to tedy spojené 2 molekuly monosacharidů.
sacharóza - Je tvořena jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy. V tenkém střevě je štěpena na molekulu glukózy a molekulu fruktózy. Nachází se ve formě krystalového a moučkového cukru. Je známá pod názvem bílého cukru, třtinového cukru.
laktóza - Je mléčný cukr, který je tvořen jednou molekulou glukózy a jednou molekulou galaktózy. Je obsažena v mléku, mléčných výrobcích a čisté syrovátce. V poslední době se vyskytuje laktózová intolerance, která způsobuje trávicí problémy.
maltóza - Maltóza je tvořena 2 molekulami glukózy. Bývá nazývána jako sladový cukr. Má nejvyšší glykemický index z disacharidů. Vyskytuje se v medu a obilovinách a využívá se při výrobě piva.