Cukr
Zařazení:
Cukr je přírodní sladidlo, který vzniká cukrovarech z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Cukr rafinací ztrácí všechny prospěšné látky především minerální a stopové prvky. Vedlejším produktem při výrobě cukru je melasa. Je to vlastně odpad, který má ale skvělé nutriční hodnoty. Melasa má formu sirupu a obsahuje spoustu minerálních látek, zejména železo, draslík, sodík, zinek a měď.
V kosmetických produktech je cukr používán jako výborný peeling, který odstraňuje z pokožky nečistoty a zbavuje mastnoty.
S nadměrnou konzumací klasického bílého cukru je spojena nadváha, obezita nebo kvasinkové infekce. Kromě třtinového cukru a řepného cukru jsou další alternativní například palmový cukr nebo kokosový cukr. Palmový cukr má cca 85% sladivost oproti klasickému bílému cukru a hladina cukru se po požití zvyšuje pozvolna, takže tolik nezatěžuje slinivku břišní. Kokosový cukr má oproti řepnému cukru více minerálních látek a především obsahuje inulin, což je nerozpustná vláknina, která slouží jako prebiotikum. Kokosový cukr se vyrábí z tekutiny (mízy), která je obsažena v poupatech květů palmy a následně je tato tekutina za použití tepla zpracována a výsledkem je krystalická hmota.
V kosmetických produktech je cukr používán jako výborný peeling, který odstraňuje z pokožky nečistoty a zbavuje mastnoty.
S nadměrnou konzumací klasického bílého cukru je spojena nadváha, obezita nebo kvasinkové infekce. Kromě třtinového cukru a řepného cukru jsou další alternativní například palmový cukr nebo kokosový cukr. Palmový cukr má cca 85% sladivost oproti klasickému bílému cukru a hladina cukru se po požití zvyšuje pozvolna, takže tolik nezatěžuje slinivku břišní. Kokosový cukr má oproti řepnému cukru více minerálních látek a především obsahuje inulin, což je nerozpustná vláknina, která slouží jako prebiotikum. Kokosový cukr se vyrábí z tekutiny (mízy), která je obsažena v poupatech květů palmy a následně je tato tekutina za použití tepla zpracována a výsledkem je krystalická hmota.