Cibule kuchyňská
Zařazení:
Další názvy:
Allium cepa, cesnak cibulový
Cibule kuchyňská patří do čeledi česnekovitých a je to jednoletá zelenina, která patří mezi nejstarší používané cibuloviny. Původ má cibule v Asii, odkud se poté rozšířila do celé Evropy. Má bílé kulovité květenství a nejčastěji se používá jako zelenina a koření v kuchyni. K léčebným účinkům se používá její extrakt, což je hnědý prášek extrahovaná z cibule, dále sirup nebo i čerstvá šťáva. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínů a minerálů.
Obsahuje vitamíny A, B, C a minerály jako je draslík, fosfor, mangan, železo nebo zinek, také obsahuje vlákninu a prebiotika a ve velké koncentraci látku quercetin.
Cibule má antibakteriální, protizánětlivé a fungicidní účinky. Díky vysokému obsahu vitamínu C se podílí ne vstřebávání železa a pomáhá s léčbou chudokrevností. Posiluje imunitní systém, urychluje léčení nachlazení a pomáhá při léčbě angíny. Podílí se na produkci kolagenu a opravě tkání. Může snížit projevy srdečních onemocnění a vysoký krevní tlak. Také se ukazuje, že cibule má přímý vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Má diuretické vlastnosti, takže je vhodná při léčbě ledvin, močových cest a zmírňuje otoky končetin. U diabetiků snižuje hladinu cukru v krvi. Posiluje zdraví trávicího systému.
Cibule také pomáhá k vnějšímu použití při bodnutí nebo kousnutí hmyzem a při léčbě kožních onemocnění. V kosmetice je součástí vlasových přípravků, protože působí proti tvorbě lupů a zbavuje z nich mastnotu.
Obsahuje vitamíny A, B, C a minerály jako je draslík, fosfor, mangan, železo nebo zinek, také obsahuje vlákninu a prebiotika a ve velké koncentraci látku quercetin.
Cibule má antibakteriální, protizánětlivé a fungicidní účinky. Díky vysokému obsahu vitamínu C se podílí ne vstřebávání železa a pomáhá s léčbou chudokrevností. Posiluje imunitní systém, urychluje léčení nachlazení a pomáhá při léčbě angíny. Podílí se na produkci kolagenu a opravě tkání. Může snížit projevy srdečních onemocnění a vysoký krevní tlak. Také se ukazuje, že cibule má přímý vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Má diuretické vlastnosti, takže je vhodná při léčbě ledvin, močových cest a zmírňuje otoky končetin. U diabetiků snižuje hladinu cukru v krvi. Posiluje zdraví trávicího systému.
Cibule také pomáhá k vnějšímu použití při bodnutí nebo kousnutí hmyzem a při léčbě kožních onemocnění. V kosmetice je součástí vlasových přípravků, protože působí proti tvorbě lupů a zbavuje z nich mastnotu.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?