Chlorid sodný
Chlorid sodný NaCl je známý jako sůl, což je základní složka, kterou naše tělo používá a je důležitá pro řadu funkcí. Jedná se o anorganickou sloučeninu, která se vyrábí spojením sodíku a chloridu, kdy se vytvoří bílé krystalky. Používá se jako dochucovadlo, také jako konzervant jídla. Sůl je rafinovaná, nerafinovaná a také může být obohacená jódem. Chlorid sodný se nejčastěji aplikuje injekčně. V domácnosti se používá jako čistící prostředek, odstraňuje skvrny, mastnoty a zabraňuje plísním.
Absorbuje a transportuje živiny, má důležitou roli v tenkém střevě, vstřebává živiny (chlorid, cukr, voda, aminokyseliny), reguluje krevní tlak, udržuje správnou rovnováhu tekutin, vysílá nervové signály v těle, podporuje stahy a uvolňování svalů a využívá se jako koření, konzervační látka, zlepšuje přirozenou barvu potravin.
Užívání malého množství soli je pro tělo důležité, ale je potřeba si hlídat její příjem, aby nebyl nadměrně vysoký.