Česnek černý
Je upravený speciální metodou fermentace. Celý proces fermentace je dlouhý, trvá přibližně jeden měsíc. Palice česneku se umístí do fermentačního boxu, kde jsou vystaveny vyšší teplotě a vlhku. Fermentace probíhá při vysoké řízené teplotě a vlhkosti. Poslední týden tohoto procesu se česnek chladí a schne. Česnek obsahuje cukry a aminokyseliny. Během kvasného procesu vznikne melanoidin, což je tmavá substance zodpovědná za výslednou černou barvu česneku. Po fermentaci získá česnek sladkou chuť, lepkavou měkkou konzistenci a z většiny zmizí i jeho typický česnekový zápach. Konzistencí připomíná česnekové želé. Černý česnek má méně štiplavou chuť. Obsahuje téměř dvakrát tolik antioxidantů než česnek syrový. Najdeme v něm organickou sloučeninu 5-allycystein, která podle některých odborníků pomáhá v prevenci rakoviny a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá mimo jiné snižovat hladinu cukru v krvi. Černý česnek obsahuje vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6 a vitamin C. Z minerálů pak vápník, jód, železo, selen, hořčík, draslík, fosfor, zinek, sodík, mangan, beta-karoten a kyselinu listovou.