Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Červená řepa

Další názvy:
Beta Vulgaris

Červená řepa je kořenová zelenina, která má velké zastoupení v kuchyni. Kromě kořene červené řepy lze konzumovat i listy. Listy mají hořkou chuť, zatímco kořen je sladký. Existuje více odrůd, např. bílá a žlutá řepa, avšak pouze červená řepa obsahuje sloučeninu betacyanin, která bojuje proti rakovině. Rostlinný pigment betacyanin, který je zodpovědný za červenou barvu řepy, je sloučenina se silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, která má protirakovinné účinky. Tato výjimečná zelenina se dá využít syrová i vařená a poslední dobou se přidává i do smoothie nebo se pije čistá řepná šťáva. Je doporučována hlavně při léčbě anémie díky obsahu železa.

Řepa je velmi bohatá na živiny, protože obsahuje vápník, vitamín A, C, kyselinu listovou, vlákninu, mangan, draslík, antioxidanty a již zmíněné železo. J
e vynikajícím zdrojem dusičnanů, které mohou zlepšit kognitivní funkce a také přispívají k lepšímu průtoku krve tím, že rozšiřují krevní cévy a snižují ztuhlost tepen, čímž ve výsledku snižují krevní tlak. Snížení krevního tlaku působí mimo jiné jako prevence srdečních onemocnění a mrtvice. 

Červená řepa má antioxidační a protizánětlivé účinky, čímž zvyšuje odolnost organismu. Podporuje tvorbu červených krvinek, díky čemuž pomáhá při léčbě anémie/chudokrevnosti. Podporuje zdraví trávicího systému. Dokáže snížit krevní tlak. Mezi další výhody patří zvyšování fyzického výkonu, regenerace svalů a snížení příznaků menopauzy.

Červená řepa nabitá antioxidanty výrazně pomáhá při detoxikaci. Pomáhá vyplavovat toxiny z jater, čímž zlepšuje celkové zdraví, včetně zdraví pokožky. Čerstvá šťáva z červené řepy užívána vnitřně nebo aplikovaná přímo na pokožku přispívá k jasnější a jemnější pokožce. Účinně pokožku čistí, zbavuje ji toxinů a zanechává ji pevnou, zářivou a omlazenou. Hydratuje pokožku, redukuje póry a dokáže zklidnit svědění. Blahodárný účinek má rovněž na rty, které zjemňuje a dodává jim přirozenou růžovou barvu. Červená řepa funguje skvěle na pigmentové skvrny a akné. Pravidelné používání pleťové masky s přídavkem prášku z červené řepy prokázalo snížení skvrn. Kromě toho, že červená řepa pomáhá zesvětlit skvrny a redukuje akné, dodává pleti zdravou narůžovělou barvu. 

Vyživuje vlasové folikuly a zabraňuje vypadávání vlasů a svědění vlasové pokožky. Řepa zvyšuje prokrvení pokožky hlavy, zvlhčuje ji a působí antibakteriálně, díky čemuž pomáhá předcházet tvorbě lupů. Karotenoidy obsažené v červené řepě z ní činí vynikající prostředek pro růst vlasů, protože zlepšují krevní oběh ve vlasové pokožce a vlasových folikulech od kořínků. Množství vitamínů a dalších živin obsažených v řepě posiluje vlasové prameny a zabraňuje tak lámáníČervená řepa funguje také jako přírodní barvivo.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?