Červená čočka
Zařazení:
Další názvy:
Masoor dal, red lentils
Červená čočka je jednou ze základních surovin v Indii, kdy je konzumována jako náhrada masa. V Indii se jedná o nejvíce konzumovanou luštěninu a pěstuje se prakticky po celé zemi.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem vlákniny, protože pouhý jeden šálek vařené červené čočky obsahuje 15 g vlákniny, což představuje 50% doporučeného denního příjmu vlákniny. Červená čočka je dobrým zdrojem železa, hořčíku a slouží jako dobrý zdroj vitamínů, zejména folátu, což je typ vitamínu B. Červená čočka pomáhá při redukci hmotnosti, protože má nízkou kalorickou hodnotu, je bohatá na vlákninu, která na delší dobu zasytí a bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Díky těmto dvěma živinám máme tendenci se cítit sytější po delší dobu, a tak se vyhneme nutkání hltat nezdravé svačiny mezi jídly.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem polyfenolů, jako jsou prokyanidiny a flavanoly. Mnoho polyfenolů působí jako antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a snižují zánětlivost v těle.
Tento druh čočky je velmi snadný na přípravu, protože k uvaření stačí pouze pár minut a nevyžaduje namáčení dopředu. Je vhodná pro vegetariány a vegany, protože ti tak mohou mít pod kontrolou svůj denní příjem bílkovin.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem vlákniny, protože pouhý jeden šálek vařené červené čočky obsahuje 15 g vlákniny, což představuje 50% doporučeného denního příjmu vlákniny. Červená čočka je dobrým zdrojem železa, hořčíku a slouží jako dobrý zdroj vitamínů, zejména folátu, což je typ vitamínu B. Červená čočka pomáhá při redukci hmotnosti, protože má nízkou kalorickou hodnotu, je bohatá na vlákninu, která na delší dobu zasytí a bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Díky těmto dvěma živinám máme tendenci se cítit sytější po delší dobu, a tak se vyhneme nutkání hltat nezdravé svačiny mezi jídly.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem polyfenolů, jako jsou prokyanidiny a flavanoly. Mnoho polyfenolů působí jako antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a snižují zánětlivost v těle.
Tento druh čočky je velmi snadný na přípravu, protože k uvaření stačí pouze pár minut a nevyžaduje namáčení dopředu. Je vhodná pro vegetariány a vegany, protože ti tak mohou mít pod kontrolou svůj denní příjem bílkovin.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?