Cedr sibiřský
Cedr sibiřský je jehličnatý strom, který jak už sám název napovídá, má původ na Sibiři, a pro tamní obyvatele znamenají plody Cedru poměrně významnou potravinu. A jsou to právě semínka, která se nacházejí v šiškách Cedru sibiřského, ale známé jsou u nás spíše jako piniové oříšky. Kromě toho se ze semínek zpracovává olej, který má celou řadu pozitivních účinků na zdraví, zejména dokáže odvádět z těla těžké kovy a snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Lze jej přidávat do salátů, nebo jakékoli jiné studené kuchyně. Olej z piniových oříšků najde také své využití v péči o pokožku, protože pomáhá redukovat řadu kožních onemocnění a má vynikající hydratační vlastnosti. Na své si přijdou i jedinci, které trápí vypadávání vlasů, protože olej z těchto ořechů proti tomuto napomáhá.
Samotná piniová semínka obsahují velké množství bílkovin, vitamínu skupiny B a E, a minerální látky jako je například selen, vápník, železo, hořčík a draslík. Dále se z jehličí cedru sibiřského produkují esenciální oleje a své využití najdou primárně při aromaterapii.
Kromě oříšků jsou to i skořápky, které nachází uplatnění při léčbě různých potíží. Pomáhají při nachlazení, bolestech kloubů, revmatismu a krevních onemocněních. Jsou účinné na křečové žíly, podporují správné trávení a také jsou vhodné k ošetření ekzémů a dalších kožních problémů. Ze skořápek se vyrábí prášek, který se přidává do tělové a vlasové kosmetiky.
Blog



