Camu Camu
Camu Camu neboli Myrciaria dubia je tropický strom, který roste v oblasti Amazonie. Dorůstá výšky 3-6 metrů. Camu camu má bílé sladce vonící květenství a plody jsou spíše menší s oranžovou až purpurovou barvou, jsou podobné třešni. Bobule mají kyselou chuť, díky čemuž se málokdy jí čerstvé. Nejčastěji se užívají ve formě extraktu z bobulí a ve formě prášku. Hlavním znakem plodu Camu Camu je vysoký podíl vitamínu C. Kyseliny askorbové obsahuje dokonce více než má například acerola nebo rakytník, dále plody obsahují flavonoidy, aminokyseliny a spoustu minerálních látek jako je například železo, draslík a vápník. Důležitou složkou těchto plodu je rutin.
Camu camu má antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální účinky. Pomáhá při léčbě zánětu kloubů, díky vysokému obsahu vitamínu C. Dále posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a krevního tlaku, zajišťuje pružnost a průchodnost cév, pomáhá snižovat hmotnost, působí pozitivně na nervový systém.