Bílkoviny
Bílkoviny také známé jako proteiny jsou důležitou součástí každé buňky lidského těla, jsou jejich stavebním kamenem. Bílkoviny se skládají z aminokyselin a tělo si je nedokáže vytvořit z jiných makroživin (tuků a sacharidů), proto je důležité je přijímat ve stravě, navíc nedokážou tvořit dlouhodobou zásobárnu bílkovin v těle, proto je potřeba je tělu pravidelně dodávat ve stravě. Protein je důležitým stavebním kamenem svalů, kostí, chrupavky, kůže a krve. jelikož se neukládají do zásob, je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě.
Bílkoviny se dělí podle původu na živočišné (maso, mléčné výrobky, vejce) a rostlinné (fazole, ořechy, tofu).
Mezi funkce bílkovin patří: transport živin v celém těle a informací mezi buňkami, tkáněmi a orgány; poskytují buňkám a tkáním strukturu/tuhost; opravují poškozené buňky a vytvářejí nové; podporují imunitu, chrání tělo před bakteriemi, viry a infekcí; podporují správný vývoj a růst u lidí; pomáhají chemickým reakcím v těle, udržují správné pH v těle; udržují rovnováhu tekutin v těle.
Pozitivních účinků bílkovin na lidské tělo je spoustu. Předně vyživují svaly a podporují jejich růst, zvyšují tedy svalovou hmotu a fyzickou sílu. Dodávají tělu energii. Zajišťují pocit plnosti, snižují chuť k jídlu. Snižují krevní tlak. Podporují zdraví kostí, snižují riziko zlomenin kostí a vzniku řídnutí kostí (osteoporózy). Zvyšují metabolismus a zrychluji spalování tuků, čímž podporují hubnutí. Urychlují hojení ran.
Při nedostatku bílkovin může dojít ke ztrátě svalové hmoty, opožděnému růstu a vývoji, řídnutí vlasů a otokům.