Bifidobacterium longum
Zařazení:
Bifidobacterium longum je jedno z nejčastěji se vyskytujících probiotických kmenů v těle. B. longum také nejlépe roste a vyvíjí se v prostředí s nízkým množstvím kyslíku. Většina kmenů Bifidobacterium je přirozeně přítomna ve fermentovaných mléčných potravinách, jako je jogurt. Je také hojný v kvašené zelenině, jako je kysané zelí a kimchi. Pro pohodlí jej lze užívat také ve formě doplňku.
Jako poměrně univerzální probiotikum je Bifidobacterium longum schopné přežít drsné podmínky ve střevech. Na rozdíl od některých probiotik na něj nemá vliv žaludeční kyselina, žluč, kolísání pH ani průchod trávicím traktem. Místo toho podporuje střevo přilnutím k výstelce střev až k tlustému střevu.
Kmeny Bifidobacterium longum se nejčastěji vyskytují u kojenců a dětí, obvykle po přenosu od matky během přirozeného porodu a kojení. Děti narozené císařským řezem nebo krmené umělou výživou mohou tuto důležitou bakterii postrádat. Suplementace se v tomto případě velmi doporučuje, protože kolonizace B. longum může hrát hlavní roli ve vývoji gastrointestinálního systému po zbytek jejich života.
Jako probiotikum brání růstu škodlivých bakterii, posiluje imunitní systém, potlačují rozvoj zánětlivých onemocnění střev a brání v rozvoji alergií.Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?