Banánovník
Zařazení:
Další názvy:
Musa paradisiana, Musa
Banánovník je asi nejznámější z ovocných tropických stromů. Patří do čeledi banánovníkových a je známo více druhů patřící do této čeledi, které ještě mezi sebou bývají často kříženy. Vyskytuje se v pralesích jihovýchodní Asie a Papua Nová Guinea. Banánovník, jak známe především jeho plody, dorůstá výšky až 10 metrů a plody banánu rostou ve velkých trsech. V místech, kde se banánovník vyskytuje přirozeně je součástí každodenní stravy. Jeho nutriční vlastnosti jsou totiž obdivuhodné. Je znám především pro velké množství draslíku, které naše tělo potřebuje pro správnou činnost nervové soustavy a kardiovaskulárního systému. Dále obsahuje magnesium, železo, mangan vitamin B, C a spoustu vlákniny, která je důležitá pro správné fungování trávicího systému. Nezanedbatelné je také množství pektinu, které má za úkol v našem těle regulovat hladinu cholesterolu v krvi a zároveň pomáhá odvádět toxické látky z těla.
Kromě plodů bychom ovšem neměli zapomínat i na listy banánovníku. Ty bývají zpracovány jako jednorázové nádobí, což by časem mělo nahradit klasické plastové nádobí, jelikož nádobí z banánových listů, jelikož jsou biologicky odbouratelné. V poslední době existují i obchodní řetězce, které do banánových listů balí potraviny, které by obyčejně zabalili do plastů. Dále bývá zpracována i kůra banánovníku, která je součástí některých druhů nábytku. V kosmetickém průmyslu bývá využíván banánový extrakt, který je poté součástí vlasových masek a produktů v péči o obličej. Co do zpracování bývá banánovník využíván celý a tím se stává nepostradatelný.
Kromě plodů bychom ovšem neměli zapomínat i na listy banánovníku. Ty bývají zpracovány jako jednorázové nádobí, což by časem mělo nahradit klasické plastové nádobí, jelikož nádobí z banánových listů, jelikož jsou biologicky odbouratelné. V poslední době existují i obchodní řetězce, které do banánových listů balí potraviny, které by obyčejně zabalili do plastů. Dále bývá zpracována i kůra banánovníku, která je součástí některých druhů nábytku. V kosmetickém průmyslu bývá využíván banánový extrakt, který je poté součástí vlasových masek a produktů v péči o obličej. Co do zpracování bývá banánovník využíván celý a tím se stává nepostradatelný.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?