Arhat
Zařazení:
Další názvy:
Luo Han Guo, momordicae grosvenori
Arhat je popínavá rostlina. Tato neobvyklá réva roste díky své schopnosti vylézt na blízké stromy a délka jejích výhonků často dosahuje pěti metrů. Plody tzv "mnichova ovoce" je pokryto poměrně tvrdou slupkou s měkkými malými chloupky, jsou kulaté (jsou poněkud podobné miniaturním tykví) a dosahují průměru pět až sedm centimetrů, Uvnitř těchto plodů je masitá a velmi šťavnatá dužina s velkým množstvím drobných semen. A čím zralejší je ovoce, tím sladší a tmavší bude! Arhat má i jiná jména - často se mu říká ovoce Buddhy nebo Luo Han Guo.
S mnichovým ovocem se můžete setkat pouze v přísně omezených oblastech - pěstuje se pouze v několika provinciích Thajska a Číny. Tyto révy přinášejí ovoce velmi hojně, ale potíže s jejich pěstováním v jiných regionech a státech jim nedovolují sklízet plodiny v průmyslovém měřítku, a ještě více posílat tyto plody na vývoz do jiných zemí.
Jako léčivá surovina se obvykle sklízejí mírně nezralé plody, velmi bohaté na vlákninu, obrovské koncentrace vitaminu C a řadu dalších vitamínů, stejně jako triterpenové glykosidy a cukry (hlavně glukóza a fruktóza).
Plody mnicha jsou vždy velmi sladké, ale nemají ani minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Taková zajímavá vlastnost je způsobena obsahem mogrosidů v ovocné dřeni - tento název skrývá nejsložitější sloučeniny triterpenu, které dráždí receptory jazyka reagující na sladkost. Současně mají tyto triterpenoidy extrémně dráždivý účinek - nerozkládají se za účelem uvolnění energie, respektive nevyvolávají produkci inzulínu. Výše uvedené mogrosidy mají také silný detoxikační účinek, kromě toho se ovoce mnicha může pochlubit také hemostatickými, antioxidačními, protirakovinovými, protizánětlivými, chladicími a zažívacími vlastnostmi.
S mnichovým ovocem se můžete setkat pouze v přísně omezených oblastech - pěstuje se pouze v několika provinciích Thajska a Číny. Tyto révy přinášejí ovoce velmi hojně, ale potíže s jejich pěstováním v jiných regionech a státech jim nedovolují sklízet plodiny v průmyslovém měřítku, a ještě více posílat tyto plody na vývoz do jiných zemí.
Jako léčivá surovina se obvykle sklízejí mírně nezralé plody, velmi bohaté na vlákninu, obrovské koncentrace vitaminu C a řadu dalších vitamínů, stejně jako triterpenové glykosidy a cukry (hlavně glukóza a fruktóza).
Plody mnicha jsou vždy velmi sladké, ale nemají ani minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Taková zajímavá vlastnost je způsobena obsahem mogrosidů v ovocné dřeni - tento název skrývá nejsložitější sloučeniny triterpenu, které dráždí receptory jazyka reagující na sladkost. Současně mají tyto triterpenoidy extrémně dráždivý účinek - nerozkládají se za účelem uvolnění energie, respektive nevyvolávají produkci inzulínu. Výše uvedené mogrosidy mají také silný detoxikační účinek, kromě toho se ovoce mnicha může pochlubit také hemostatickými, antioxidačními, protirakovinovými, protizánětlivými, chladicími a zažívacími vlastnostmi.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?