Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Arginin

Další názvy:
L-arginin
Arginin je semi-esenciální (poloesenciální) kyselina, kterou si tělo dokáže za určitých podmínek vyrobit samo, ovšem ne vždy v dostatečném množství. Především při vysoké fyzické aktivitě, nebo v období růstu. U starších osob či nemocných může dojít k zhoršení produkce argininu, které se poté aplikuje ve formě léků, injekcí a krémů.
Arginin se vyskytuje v červeném mase, rybách, mléčných výrobcích a vejcích. 

Je důležitý zejména pro produkci oxidu dusnatého, který v organismu udržuje průchodnost cév, zásobuje mozek kyslíkem. Zlepšuje erekci a mužskou plodnost. Posiluje imunitní systém. Pomáhá léčit rány. Podporuje zdravé hubnutí. Zpomaluje projevy stárnutí. Kontroluje hladinu cukru v krvi. Pomáhá bránit vypadávání vlasů. Arginin také pomáhá regulovat krevní tlak, zvyšuje pohyblivost spermií. Pro sportovce má své využití právě co se týče prokrvenosti svalů, protože se tak ke svalům dostávají rychleji všechny důležité makronutrienty, pomáhá tedy při budování svalů a zlepšuje fyzický výkon.


Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?