Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Arganový olej

Další názvy:
Argan Oil, Argania spinosa kernel oil
Arganový olej, získávaný z jader plodů stromu argánie pocházejícího z Maroka, se po staletí používá pro různé kulinářské, kosmetické a léčebné účely. Nejčastěji se prodává jako čistý olej, který je vhodný k vnějšímu i vnitřnímu užití. Lze se s ním setkat i jako s doplňkem stravy ve formě kapslí a běžně se také přidává do řady kosmetických produktů, jako jsou šampony, kondicionéry, krémy a mýdla. 

Olej má jemnou, ořechovou chuť a disponuje širokou škálou zdravotních výhod. Je nutričně velmi bohatý, představuje vynikající zdroj antioxidantů a protizánětlivých sloučenin. Různé výzkumy naznačují, že arganový olej může pomoci předcházet chronickým onemocněním, včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Primárně se skládá z mastných kyselin a různých fenolických sloučenin. Obsahuje  kyselinu linolovou a kyselinu olejovou, která je známá pro svůj pozitivní vliv na zdraví srdce. Arganový olej je navíc bohatým zdrojem vitamínu E, který má silné antioxidační vlastnosti.  

Arganový olej, bohatý na mastné kyseliny a antioxidanty, je tradičně používán ke zlepšení zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Často se používá v péči o pleť jako produkt proti stárnutí. Má řadu prospěšných vlastností, díky kterým poskytuje pokožce výjimečnou péči. Podporuje celkové zdraví pokožky a její regeneraci. Výrazně zvyšuje elasticitu pokožky. Příjem arganového oleje ve stravě může pomoci zpomalit proces stárnutí snížením zánětu a oxidačního stresu. Antioxidanty přítomné v oleji pomáhají pokožku chránit před poškozením volnými radikály a před poškozením sluncem. Snad nejčastěji se však arganový olej používá jako zvlhčovač. Skvěle pokožku hydratuje, což je z velké částí dáno velkým množstvím vitaminu E obsaženým v oleji. Vitamin E jako antioxidant rozpustný v tucích pomáhá zlepšit zadržování vody v pokožce. Kromě pokožky hydratuje i vlasy. Zároveň snižuje lámavost vlasů a zvyšuje jejich celkovou kvalitu.

Arganový olej obsahuje velké množství protizánětlivých vlastností, díky čemuž pomáhá snižovat příznaky různých zánětlivých kožních onemocnění, jako je lupénka nebo růžovka. Účinně reguluje tvorbu kožního mazu, snižuje mastnotu a pomáhá tak léčit akné, a současně přispívá k hladší a klidnější pleti. Poradí si i s kožními infekcemi. Jeho antibakteriální a protiplísňové vlastnosti pomáhají pokožce se vypořádat a předcházet bakteriálním a plísňovým infekcím. Silná kombinace antioxidantů a vitamínu E v arganovém oleji zajišťuje rychlejší hojení ran. Olej také zmírňuje svědění a pomáhá předcházet striím a redukovat jejich viditelnost.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?