Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Angína

zdravotní stav

Angína neboli tonzilitida je onemocnění způsobené nejčastěji bakteriemi (streptokoky), spíše výjimečně pak viry nebo plísněmi. Přenáší se kapénkami a inkubační doba je dva až čtyři dny. Vyznačuje se bolestí v krku, obtížným polykáním, kašlem, otokem mandlí, bolestí hlavy, zimnicí a horečkou, dávením, ucpáním nosu a zvětšenými mízními uzlinami. Léčba probíhá pomocí antibiotik a klidem na lůžku. Pokud se onemocnění opakuje častěji, je možné jej řešit chirurgickým odstraněním mandlí neboli tonzilektomií. Některé bakterie způsobující angínu produkují navíc toxiny, jež vyvolají k typické angíně další příznaky – červenou spálovou vyrážku a tzv. malinový jazyk s červenými tečkami. Vyrážka se objevuje v podbřišku, na hrudníku a v záhybech končetin. Přenáší se vzduchem i na věcech,  i proto jsou nejnáchylnější dětské kolektivy. Léčí se rovněž antibiotiky.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?