Ananas
Zařazení:
Další názvy:
Ananas Comosus
Ananas je pantropická rostlina patřící do čeledi bromeliovité. Původně pochází z Ameriky a dorůstá do výšky asi 150 cm. Má ostré trsovité listy a plody ananasovníku váží až 3,5 kg. Plody jsou známé svou žlutou barvou a sladkou chutí. Díky nízkému obsahu kalorií se může jíst i při dietě.
Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, C a betakaroten. Obsahuje také stopové prvky a minerální látky zejména hořčík, zinek, mangan, měď, železo, fosfor a draslík . Stopka ananasovníku obsahuje nutriční složku bromelainu. Bromelain nebo také bromelin je enzym, který se v našem těle vyskytuje a pomáhá štěpit bílkoviny. Podporuje obnovu poškozené tkáně a taktéž brání zánětu.
Ananas má protizánětlivé a antioxidační účinky. Podporuje imunitní systém, snižuje riziko chronických onemocnění jako je cukrovka, srdeční choroby. Zlepšuje trávení, zejména při nedostatečné funkci slinivky, pomáhá při žaludečních nevolnostech. Zmírňuje příznaky zánětlivého onemocnění kloubů (artritida) a zkracuje dobu zotavení po namáhavém cvičení nebo operaci. Působí jako prevence proti ateroskleróze, což je ukládání tukových látek do stěn cév. Při vnějším použití na pokožku pomáhá zesvětlovat pigmentové skvrny díky látky, kterou obsahuje - bromelain. Při tepelné úpravě se ovšem tento enzym z velké části zničí. V kosmetice se využívá především extrakt z ananasu, protože má regenerační účinky, pokožku zklidňuje, zabraňuje vysušování, a do toho se přidává také jako parfemační složka. Ananas je oblíbenou součástí anti-age krémů, protože pokožku vyhlazuje.
Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, C a betakaroten. Obsahuje také stopové prvky a minerální látky zejména hořčík, zinek, mangan, měď, železo, fosfor a draslík . Stopka ananasovníku obsahuje nutriční složku bromelainu. Bromelain nebo také bromelin je enzym, který se v našem těle vyskytuje a pomáhá štěpit bílkoviny. Podporuje obnovu poškozené tkáně a taktéž brání zánětu.
Ananas má protizánětlivé a antioxidační účinky. Podporuje imunitní systém, snižuje riziko chronických onemocnění jako je cukrovka, srdeční choroby. Zlepšuje trávení, zejména při nedostatečné funkci slinivky, pomáhá při žaludečních nevolnostech. Zmírňuje příznaky zánětlivého onemocnění kloubů (artritida) a zkracuje dobu zotavení po namáhavém cvičení nebo operaci. Působí jako prevence proti ateroskleróze, což je ukládání tukových látek do stěn cév. Při vnějším použití na pokožku pomáhá zesvětlovat pigmentové skvrny díky látky, kterou obsahuje - bromelain. Při tepelné úpravě se ovšem tento enzym z velké části zničí. V kosmetice se využívá především extrakt z ananasu, protože má regenerační účinky, pokožku zklidňuje, zabraňuje vysušování, a do toho se přidává také jako parfemační složka. Ananas je oblíbenou součástí anti-age krémů, protože pokožku vyhlazuje.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?