Alfa-lipoová kyselina
Zařazení:
Další názvy:
ALA, Alpha lipoic acid
Jedná se o nasycenou mastnou kyselinu, někdy označovanou jako kyselina thiooktová. Patří do skupiny vitamínů B. V těle se nachází ve všech buňkách, které vytvářejí mitochondrie, kde pomáhá enzymům přeměňovat živiny na energii. Je rozpustná ve vodě i v tucích. Můžeme ji najít v červeném mase, orgánech (játra, ledviny, srdce), zelené zelenině, brokolici, růžičkové kapustě, špenátu, dále v rajčatech a bramborách.
Kyselina lipoová navíc pomáhá zesilovat pozitivní účinky dalších důležitých antioxidantů v těle, jako je glutathion a koenzym Q10 – dvě základní sloučeniny v boji proti stárnutí a nemocem. Spolupracuje také s vitamíny skupiny B, aby podpořila produkci energie v těle přeměnou složek potravy - sacharidů, bílkovin a tuků, na uloženou energii pro budoucí využití. Kyselina lipoová to dělá tím, že pomáhá chránit mitochondrie, továrny buněk produkujících energii, před poškozením oxidativním stresem, čímž zajišťuje efektivní produkci energie v těle.
Kyselina alfa lipoová má antioxidační, protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje inzulinovou rezistenci, zpomaluje stárnutí kůže, zlepšuje funkci nervů, snižuje jejich poškození, zpomaluje progresi syndromu karpálního tunelu, může podporovat hubnutí, může zpomalit progresi Alzheimerovy choroby a riziko srdečních chorob.
Kyselina lipoová navíc pomáhá zesilovat pozitivní účinky dalších důležitých antioxidantů v těle, jako je glutathion a koenzym Q10 – dvě základní sloučeniny v boji proti stárnutí a nemocem. Spolupracuje také s vitamíny skupiny B, aby podpořila produkci energie v těle přeměnou složek potravy - sacharidů, bílkovin a tuků, na uloženou energii pro budoucí využití. Kyselina lipoová to dělá tím, že pomáhá chránit mitochondrie, továrny buněk produkujících energii, před poškozením oxidativním stresem, čímž zajišťuje efektivní produkci energie v těle.
Kyselina alfa lipoová má antioxidační, protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje inzulinovou rezistenci, zpomaluje stárnutí kůže, zlepšuje funkci nervů, snižuje jejich poškození, zpomaluje progresi syndromu karpálního tunelu, může podporovat hubnutí, může zpomalit progresi Alzheimerovy choroby a riziko srdečních chorob.
Kyselina alfa-lipoová se účastní přeměny aminokyselin BCAA na energií potřebnou pro práci svalů. Tato látka je důležitý antioxidant. Je účinná proti rozvoji cukrovky, protože držuje stálou hladinu cukru v krvi.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?