Agáve
Zařazení:
Další názvy:
Agave americana
Agáve patří mezi sukulenty do čeledi chřestovitých. Roste v Mexiku a jihozápadní Americe. Patří mezi typické subtropické rostliny dorůstající do výšky až 8 metrů. Má ráda suchá a slunná místa. Je známo více než 136 druhů agáve. Přestože se vzhledem trochu podobá aloe, nemá s tímto sukulentem nic společného. Sukulenty se vyznačují tím, že v sobě dokáží shromáždit spoustu vody a proto přežijí v pouštních oblastech.
U nás máme agáve spojenou hlavně s výrobou tequily. To by jsme ovšem tento sukulent hodně podcenili. Agáve mimo jiné obsahuje izoflavony, fytochemikálie, které mají prokazatelně pozitivní účinky na zdraví. V neposlední řadě obsahuje inulin, což je polysacharid, který má vlastnosti jako nerozpustná vláknina. Patří tak mezi látky, které nazýváme prebiotika. Z modré agáve se také vyrábí známý agávový sirup, při jehož přípravě se využívá dřeň. Sirup má větší sladivost než med a tekutější konzistenci. Je lehce stravitelný, podporuje činnost žlučníku a působí preventivně proti ateroskleróze. Má antibakteriální účinky a využívá se proto k léčbě a hojení ran. V kosmetice je agáve pro své hydratační účinky součásti krémů, šamponů a kondicionérů.
U nás máme agáve spojenou hlavně s výrobou tequily. To by jsme ovšem tento sukulent hodně podcenili. Agáve mimo jiné obsahuje izoflavony, fytochemikálie, které mají prokazatelně pozitivní účinky na zdraví. V neposlední řadě obsahuje inulin, což je polysacharid, který má vlastnosti jako nerozpustná vláknina. Patří tak mezi látky, které nazýváme prebiotika. Z modré agáve se také vyrábí známý agávový sirup, při jehož přípravě se využívá dřeň. Sirup má větší sladivost než med a tekutější konzistenci. Je lehce stravitelný, podporuje činnost žlučníku a působí preventivně proti ateroskleróze. Má antibakteriální účinky a využívá se proto k léčbě a hojení ran. V kosmetice je agáve pro své hydratační účinky součásti krémů, šamponů a kondicionérů.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?