1,3 - propanediol
Zařazení:
Další názvy:
Propanediol, PDO, Trimethylenglykol, Methylpropandiol, Propan-1,3-diol, 1,3-dihydroxypropan, 2-deoxyglycerol
1,3 - propanediol je přírodní látka, která slouží jako propylenglykolová alternativa odvozená od kukuřičného škrobu. Jedná se o čirou nebo nažloutlou kapalinu bez zápachu, která se používá jako účinné zvlhčovadlo, a v kosmetice je přidávána do vlasových (především do kondicionérů) a tělových produktů pro své hydratační účinky. Snižuje statickou elektřinu a usnadňuje rozčesávání. Nedráždí pokožku a je vhodná pro citlivou pleť a pro jedince se sklony ke kožním alergiím. Také přispívá k lepší a rychlejší absorpci dalších složek do pokožky a zároveň pomáhá ředit ostatní aktivní látky.
Propanediol se nejčastěji používá ve vlasových přípravcích, pleťových hydratačních krémech, sérech, pleťových maskách, deodorantech či barvách na vlasy.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?