Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Sacharidy

Další názvy:
Uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy jsou jednou ze 3 základních makroživin (bílkoviny, tuky), které tělo potřebuje denně k jeho činnosti. Jsou 3 základní typy sacharidů: škroby, vláknina a cukry. Škroby jsou označované jako komplexní sacharidy a vyskytují se v luštěninách, bramborách, kukuřici. Cukry jsou označované jako jednoduché sacharidy a vyskytují se v ovoci, zelenině, medu. Sacharidy by měly tvořit asi 55-60% celkového denního energetického přijmu. Ve stravě by měly mít přednost polysacharidy, jednoduché cukry, které jsou například přidávány do potravinářských výrobků by měly být omezeny

Monosacharidy: nejmenší možná jednotka cukru - glukóza, fruktóza, galaktóza
Disacharidy: 2 monosacharidové molekuly vázané dohromady -  laktóza, maltóza, sacharóza
Polysacharidy: řetězce 2 a více monosacharidů, který může být rozvětvený nebo nerozvětvený - škrob, vláknina, glykogen
Jednoduché sacharidy: cukry, které se skládají z jedné nebo dvou molekul
Komplexní sacharidy: dlouhé řetězce molekul cukru, obsahují vlákninu, více vitamínů, minerálů

Pro tělo jsou podstatné polysacharidy, které najdeme v těstovinách, bramborech, otrubách, rýži a cereáliích. Sacharidy tělu slouží především jako zdroj energie. Buňky přeměňují uhlohydráty na palivovou molekulu ATP procesem zvaným buněčné dýchání. Mezi sacharidy, konkrétně polysacharidy patří také vláknina, která se dále dělí na stravitelnou a nestravitelnou. Vláknina je druh sacharidů, který podporuje dobré zdraví trávicího ústrojí snížením zácpy a snížením rizika onemocnění zažívacího traktu. 

 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?