Přínosy Resveratrolu
Resveratrol je polyfenolická látka obsažená převážně ve vinné révě. Rostlina tuto látku produkuje při stresové situaci, například při změně teploty či nepříznivých klimatických podmínkách.
Resveratrol je silný antioxidant, kterému se přisuzuje řada léčivých účinků. Pomáhá například regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, zvyšuje obranyschopnost těla a zmírňuje zánětlivé procesy v těle.
Tato látka nejhojněji se vyskytující v červeném víně, slupkách révy vinné a několika dalších zdrojích působí blahodárně na játra, mozek, hormonální rovnováhu, svalovou hmotu a bojuje, až neskutečnou silou, proti přirozenému stárnutí buněk.
Resveratrol je silný antioxidant, kterému se přisuzuje řada léčivých účinků. Pomáhá například regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, zvyšuje obranyschopnost těla a zmírňuje zánětlivé procesy v těle.
Tato látka nejhojněji se vyskytující v červeném víně, slupkách révy vinné a několika dalších zdrojích působí blahodárně na játra, mozek, hormonální rovnováhu, svalovou hmotu a bojuje, až neskutečnou silou, proti přirozenému stárnutí buněk.
Mezi zdroje Resveratrolu patří:
Maliny
Švestky
Plné červené víno (primitivo) - zde pozor na levná vína s přidanými barvivy
Obecně fialové ovoce
Pravá čokoláda
Křídlatka japonská - tu můžete jako invazivní rostlinu najít u mnoha českých řek
Mezi hlavní přínosy Resveratrolu řadíme:
Možnost snížení krevního tlaku
Díky svým antioxidačním vlastnostem může být resveratrol skvělým pomocníkem při snížování krevního tlaku a prevenci kardiovaskulárních nemocí.
Průzkum v roce 2015 dospěl k závěru, že vysoké dávky mohou pomoci snížit systolický krevní tlak, tj. tlak vyvíjený na stěny tepny. Tento tlak se nám při měření krevního tlaku zobrazuje na přístroji jako horní číslo.
Systolický krevní tlak obvykle stoupá s věkem, protože tepny ztuhnou. Příliš vysoký krevní tlak je pak rizikový faktor zejména pro srdeční onemocnění.
Právě resveratrol může pomoci snížit krevní díky zvýšené produkce oxidu dusnatého, což způsobuje rozšíření krevních cév.
Nicméně studia nejsou dostatečné obsáhlá na to, aby bylo možné s jistotou určit správnou dávku resveratrolu, která povede k maximálnímu přínosu na naše zdraví.
Nicméně studia nejsou dostatečné obsáhlá na to, aby bylo možné s jistotou určit správnou dávku resveratrolu, která povede k maximálnímu přínosu na naše zdraví.
Možnost snížení hladiny cholesterolu
Provedené studie na zvířatech naznačují, že doplňky resveratrolu mohou mít pozitivní vliv na tuky v krvi.
Například v roce 2016 byla provedena zajímavá studie na myších. Myši dostávaly potravu s vysokým obsahem bílkovin, polynenasycených tuků a doplňky obsahující resveratrol. Vědci následně zjistili, že nejen průměrná celková hladina cholesterolu ale i tělesná hmotnost myší se snížila a naopak hladina "dobrého" HDL cholesterolu se zvýšila.
V roce 2012 byla provedena další studie, kde dostali účastníci extrakt z hroznů (350 mg), který byl obohacen o další resveratrol.
Po šesti měsících léčby klesl jejich LDL (špatný cholesterol) o 4,5% a jejich oxidovaný LDL se snížil o 20% ve srovnání s účastníky, kteří užívali extrakt z hroznů bez přidaného resveratrolu či placebo.
Zdá se, že resveratrol může ovlivňovat enzym, který řídí tvorbu cholesterolu, a v souvislosti s tím působí pozitivně na hladinu cholesterolu.
Zdá se, že resveratrol může ovlivňovat enzym, který řídí tvorbu cholesterolu, a v souvislosti s tím působí pozitivně na hladinu cholesterolu.
Může zpomalit kognitivní pokles
Provedené studie naznačují, že pití červeného vína může zpomalit kognitivní pokles související s věkem.
To může být částečně způsobeno antioxidační a protizánětlivou schopností resveratrolu.
Resveratrol pravděpodobně ovlivňuje vláknité bílkovinné agregáty beta-amyloidy, které jsou hlavní složkou senilních plaků. Ty se charakteristicky objevují u pacientů s Alzheimerovou chorobou.
Kromě toho může tato sloučenina zahájit řetěz událostí, které chrání mozkové buňky před poškozením.
I když jsou tyto studie zajímavé, není stále možné s jistotou říci, nakolik je lidské tělo schopné využívat doplňkový resveratrol, a tudíž není zatím možné resveratrol užívat jako doplněk stravy na ochranu mozku.
I když jsou tyto studie zajímavé, není stále možné s jistotou říci, nakolik je lidské tělo schopné využívat doplňkový resveratrol, a tudíž není zatím možné resveratrol užívat jako doplněk stravy na ochranu mozku.
Může zvýšit citlivost na inzulín
Ukázalo se, že resveratrol může mít určité výhody pro diabetiky. Například zvyšuje citlivost na inzulín a působí jako prevence komplikací při cukrovce.
Dále, když se u lidí s cukrovkou hromadí příliš mnoho sorbitolu, může to způsobit oxidační stres způsobující poškození buněk. Právě resveratrol může zastavit enzym způsobující přeměnu glukózy na sorbitol, cukrový alkohol.
Dále, když se u lidí s cukrovkou hromadí příliš mnoho sorbitolu, může to způsobit oxidační stres způsobující poškození buněk. Právě resveratrol může zastavit enzym způsobující přeměnu glukózy na sorbitol, cukrový alkohol.
Kromě ochrany před oxidačním stresem, pomáhá resveratrol také zmírňovat zánět, což je důležité zejména u lidí k chronickým onemocněním.
Resveratrol dále aktivuje AMPK, protein, který pomáhá tělu metabolizovat glukózu a udržovat nízkou hladinu cukru v krvi.
Resveratrol dále aktivuje AMPK, protein, který pomáhá tělu metabolizovat glukózu a udržovat nízkou hladinu cukru v krvi.
Vědci se domnívají, že tato sloučenina by mohla být v budoucnu použita k léčbě diabetu, nicméně zatím nemám k dispozici dostatek studií.
Může zmírnit bolest kloubů
Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které vede k bolesti kloubů a ztrátě pohyblivosti.
Některé rostlinné doplňky stravy mohou být využívány jako způsob léčby a prevence bolesti kloubů. Jedním z nich je i resveratrol. Pokud je užíván dodatečně jako doplněk stravy, může chránit chrupavku před poškozením.
Právě rozpad chrupavky, způsobující bolest kloubů, je jedním z hlavních příznaků artritidy.
V roce 2007 byla provedena studie účinku resveratrol na zánětlivou artritidu. Do kolenních kloubů králíků s artritidou byl aplikován resveratrol a bylo zjištěno, že tito králíci utrpěli menší poškození chrupavky.
Závěr
I přesto, že revastratol má řadu příznivých účinků na lidské zdraví a během studií nebyla odhalena žádná rizika, nemáme stále k dispozici dostatek podkladů, aby bylo možné jednoznačně říci, jaká dávka resveratrolu je pro člověka zdraví prospěšná.
Otužování: Přirozený způsob, jak zlepšit zdraví
Otužování se stává stále populárnější díky jeho pozitivním účinkům na zdraví a celkovou pohodu. Tento přirozený způsob posílení těla spočívá v pravidelném vystavování organismu chladnějším podmínkám, což aktivuje adaptivní mechanismy a přináší řadu benefitů.
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?